Diete celebre intre mit si realitate
In lupta cu kilogramele suntem tentati sa recurgem la solutii miraculoase, mai ales daca aceste solutii sunt si recomandate de vedete mai mult sau mai putin autohtone. Dar ce trebuie sa stiti despre dietele celebre este ca desi sunt eficiente, cel putin pe termen scurt (altfel nu ar fi ajuns celebre!), pe termen lung va pot pune sanatatea in pericol.
Dieta Atkins creata in 1972 de un medic cardiolog american, Robert Atkins, a devenit in scurt timp una dintre cele mai cunoscute diete din lume in ciuda criticilor aduse chiar de la publicare. Succesul enorm al dietei s-a datorat probabil faptului ca dieta interzice consumul zaharului si al altor glucide dar permite consumul unor cantitati nelimitate de grasimi si proteine animale (carne, sunca, bacon, peste, oua, unt, smantana) eliminand complet senzatia de foame. Inca de la publicarea cartii doctorului Atkins "New Diet Revolution" presedintele Colegiului American de Nutritie avertiza ca "dintre toate dietele bizare propuse in ultimii 50 de ani, aceasta este cea mai periculoasa pentru public". Cu toate acestea, dieta a continuat sa se bucure de succes, chiar si acum la 40 de ani de la publicarea sa, pentru ca este savuroasa, nu este restrictiva si da rezultate! Din pacate cercetarile au dovedit fara putinta de tagada ca nu este o dieta sanatoasa: pe termen lung creste riscul bolilor cardiovasculare si de ficat iar pe termen scurt puteti suferi de stari de slabiciune, ameteala, oboseala, insomnii, constipatie, respiratie urat mirositoare, acnee. Poate ca veti fi mai slabi, dar veti trai mai putin!
Dieta Dukan creata de medicul francez Pierre Dukan este o alta varianta de regim hiperproteic in mare voga in randul vedetelor. Compusa din 4 etape succesive (de atac, de croaziera, de consolidare si de stabilizare definitiva) se bazeaza pe principiul ca singurul aliment indispensabil pentru functionarea organismului nostru sunt proteinele. Se deosebeste major de dieta Atkins prin aceea ca descurajeaza consumul de grăsimi (carne de porc, miel, rata, gasca, unt, smantana, nuci, alune,fistic) si introduce consumul de fibre prin cele 3 linguri de tarate recomandate zilnic. Cu toate ca autorul dietei sustine ca acesta este un mod sanatos de alimentatie care poate fi urmat toata viata, Asociatia Britanica de Nutritie (British Dietetic Association) a introdus dieta Dukan in primele cinci diete nocive pe anul 2011. In plus consumul exagerat de proteine pe termen lung poate creste riscul de cancer mamar, de colon, pancreas si rinichi.
Dieta Montignac lansata in 1986 de Michel Montignac, director al unei companii farmaceutice, se bazeaza pe evitarea consumului alimentelor cu index glicemic ridicat (preparate din faina alba, orez alb, cartofi, porumb, unele legume gatite, unele fructe, dulciuri). Montignac a introdus notiunea de carbohidrati rai (interzisi) si carbohidrati buni care trebuie consumati neaparat separat de proteine si grasimi. Desi nu este conceputa de un medic, dieta este echilibrata din punct de vedere nutritional si poate fi urmata pe termen lung cu conditia sa nu abuzati de grasimile permise in aceasta dieta. Unele persoane o considera complicata si dificil de urmat pentru ca trebuie consultata in permanenta lista cu indexul glicemic al alimentelor. In plus, trebuie sa stiti ca indexul glicemic al diverselor alimente se modifica mult atunci cand ele sunt gatite. Din cauza faptului ca trebuie mancate separat de orice alt aliment, uneori fructele sunt uitate cu totul, privand organismul de beneficiile lor.
Dieta cu supa de varza este una dintre cele mai cunoscute diete din folclorul dietetic occidental. Alimentul de baza il constituie supa de varza care poate fi consumata in orice cantitate! In schimb celelalte alimente sunt drastic restrictionate pe parcursul meniului conceput pentru 7 zile. Si pentru ca numarul caloriilor consumate este foarte mic, rezultatele nu intarzie sa apara: puteti slabi pana la 4 kilograme intr-o saptamana. Din pacate le veti recupera imediat ce va intoarceti la vechile obiceiuri alimentare. Pe site-ul oficial al dietei sunteti avertizati ca dieta nu trebuie tinuta mai mult de 7 zile, ca pe parcursul celor 7 zile puteti suferi de slabiciune, ameteala, lipsa de concentrare, balonare, crampe sau chiar diaree si ca nu este o dieta recomandata copiilor si adolescentilor; si nici persoanelor cu diverse probleme de sanatate, as completa eu. Dieta cu grapefruit, denumita si dieta Hollywood, are la baza conceptul ca grapefrutul are niste enzime care "ard" grasimea corporala. Prin urmare tot ce trebuie sa faceti este sa consumati o jumatate de grapefruit inainte de fiecare masa... si un regim cu foarte putine calorii. Ca si dieta cu supa de varza duce la scadere rapida in greutate pentru ca priveaza organismul de calorii, dar si de alti nutrienti indispensabili. In plus consumul zilnic de grapefruit poate avea efecte negative asupra acțiunii unor medicamente.
In concluzie, feriti-va de diete, potiuni si pilule care duc la o scadere rapida in greutate fara sa va garanteze o stare buna de sanatate in viitor. Dieta care ajuta la scaderea in greutate pe termen scurt, trebuie sa fie aceeasi dieta care sa creeze si sa mentina sanatatea pe termen lung. Tineti cont ca o dieta trebuie mereu sa fie personalizata pentru fiecare individ, nu exista formule magice valabile pentru oricine.