ARTICOLE

MANCATI SANATOS CHIAR SI DE SARBATORI

Sarbatorile de iarna se apropie cu pasi repezi. Si odata cu ele listele de cumparaturi si cozile interminabile din supermarketuri. Pentru ca pentru multi dintre noi magia sarbatorilor inseamna momente pretioase petrecute alaturi de cei dragi, cadouri, colinde dar si un adevarat desfrau culinar. In aceasta perioada a anului suntem predispusi sa uitam de moderatie si sa incalcam toate regulile unei alimentatii sanatoase. Este adevarat ca traditiile culinare romanesti pentru masa de Craciun nu sunt dintre cele mai sanatoase, dar cu putina imaginatie putem crea un meniu traditional care sa ne protejeze trupul de efecte nedorite astfel incat dictonul "sarbatoare pentru trup si suflet" sa nu isi piarda intelesul.

Dar ce inseamna o alimentatie sanatoasa? Peste tot auzim ca trebuie sa mancam si sa adoptam un mod de viata sanatos pentru a ne proteja sanatatea pe termen lung. Dar informatiile provin din atat de multe surse incat riscam sa ne pierdem in noianul lor. A manca sanatos nu inseamna ca trebuie sa renuntati la placerea de a manca, la felurile favorite sau ca va trebui sa gatiti tot felul de mancaruri complicate cu ingrediente de care nici macar nu ati auzit pana acum. Din contra, a manca sanatos inseamna sa faceti alegeri simple, sa consumati cu moderatie alimente din toate categoriile,cat mai putin procesate industrial si pregatite cat mai simplu sau deloc. O dieta sanatoasa este o dieta bazata pe paine, cartofi, cereale si bogata in fructe si legume, care include cantitati moderate de lapte si produse lactate semidegresate, carne, peste si cantitati limitate de alimente care contin grasime si/sau zahar. Inca vi se pare complicat? Atunci iata cateva reguli generale: consumati zilnic fructe si legume proaspete, conservate, congelate sau uscate, cereale si produse din cereale integrale, produse lactate degresate; consumati peste cel putin o data pe saptamana; consumati pui, curcan fara piele sau carne slaba de vita sau porc dar nu in fiecare zi; consumati uleiuri vegetale si cantitati mici de nuci, alune seminte (1 lingura pe zi); consumati rar dulciuri procesate si produse zaharoase; alegeti metode de preparare termica fara grasime (fierberea in apa sau aburi, inabusirea, coacerea, frigerea). Ideal ar fi sa includeti cel putin 5 portii de fructe si legume pe zi preparate cat mai simplu sau deloc. O portie poate sa insemne 1 mar sau 1 para, 1 piersica, 1 banana, 2 mandarine, 7 capsuni, ½ grapefruit, 1 felie pepene galben, 3 buchetele de broccoli sau conopida, 1 rosie, 5 centimetri de castravete, ½ ardei, 3 linguri morcov sote, mazare, porumb sau fasole, 1 castronel salata, ½ cana cu legume variate. Obiectivul nostru ar fi foarte usor de atins cu ajutorul cartofului, leguma preferata a romanilor. Dar cartoful face parte din punct de vedere nutritiv din grupa cerealelor, deci nu poate fi calculat la portiile de legume.

Masa de Craciun este considerata una dintre cele mai imbelsugate mese ale anului datorita diversitatii mancarurilor si bauturilor. si daca prima regula a alimentatiei sanatoase este varietatea alimentelor consumate, atunci de ce nu am putea aplica macar o parte din regulile de mai sus meniului de sarbatori? Meniul tipic romanesc contine piftie, carnati, caltabos, toba, sarmale, friptura de porc si cozonac. Este un meniu bogat in calorii, grasimi si zahar si de aceea, daca tinem la sanatatea noastra, este de dorit sa nu fim traditionalisti pe de-a-ntregul. Carnea de porc pentru piftie poate fi inlocuita cu carne de pui sau curcan iar in compozitie pot fi adaugate rondele de morcov pentru un plus de culoare si savoare. Carnatii, caltabosul si toba, chiar daca sunt preparate acasa cu ingrediente de calitate si fara aditivi alimentari sunt alimente care contin multe calorii, grasimi si colesterol si de aceea consumul lor trebuie sa fie limitat. Cei care tin mai putin la traditie pot inlocui aceste preparate cu aperitive mai usoare (salate de legume, cu pui sau ton, rosii sau ciuperci umplute, frigarui de legume, etc.) Pentru prepararea sarmalelor sau a perisoarelor nu cumparati carne deja tocata, ci pregatiti-o singuri din pulpa de porc sau de vita foarte slaba. Adaugati multa varza tocata in oala in care preparati sarmalele. Carnea de porc pentru friptura trebuie curatata de urmele albe de grasime, preparata la cuptor si servita cu garnitura de legume. Atentie, cum spuneam mai devreme, cartoful, leguma preferata a romanilor, se inscrie din punct de vedere nutritional in grupa cerealelor. Daca alegeti totusi sa folositi cartofii ca si garnitura nu ii prajiti ci mai bine ii coaceti sau fierbeti. Friptura se poate prepara si din carne de curcan care are mai putine calorii. Cozonacul si celelalte dulciuri care sunt servite la masa de Craciun, pe langa zahar, contin si cantitati mari de grasimi (unt sau margarina, lapte, oua), si de aceea ar fi de preferat sa fie inlocuite cu fructe sau tarte/torturi usoare cu fructe. Indiferent ce meniu alegeti este bine sa nu consumati la o singura masa o cantitate foarte mare de alimente si sa folositi o varietate de legume ca si garnitura. Iata cateva trucuri pentru a creste consumul de fructe si legume: creati aperitive pe baza de legume, adaugati multe legume in ciorba, folositi rondele de morcov la prepararea piftiei, garnisiti friptura cu legume sau salate, adaugati multa varza tocata in oala pentru sarmale, consumati fructe proaspete sau tarte/torturi usoare cu fructe. Si nu uitati sa consumati apa sau ceaiuri de plante pe tot parcursul zilei, alcool cu moderatie si chiar daca este frig afara sa iesiti la o plimbare pentru a mai arde din caloriile consumate si asa in exces.

Incercati sa aplicati macar o parte din aceste sfaturi si veti vedea ca atmosfera de Craciun nu va avea cu nimic de suferit, masa va fi la fel de imbelsugata, si nu veti risca sa va stricati sarbatorile cu probleme digestive. In plus, la sfarsitul vacantei, veti evita si disconfortul creat de hainele care parca "au intrat la apa" si curele drastice de slabire menite sa va scape cât mai repede de kilogramele acumulate.